Producenci
Ceneo opinie

» przeczytaj wszystkie opinie
Nowości
Grapefruit 14% CBD 1gr
Grapefruit 14% CBD 1gr
39,90 zł
szt.
Og Diesel 19% CBD 1gr
Og Diesel 19% CBD 1gr
39,90 zł
szt.
Kompolti 4% CBD 1gr
Kompolti 4% CBD 1gr
19,99 zł
szt.
Bubba Kush 21% CBD 1gr
Bubba Kush 21% CBD 1gr
39,90 zł
szt.
Lemon Haze 26%  CBD 1gr
Lemon Haze 26% CBD 1gr
39,90 zł
Krem do twarzy z olejem z konopi 12% Palacio 50ml
Krem do twarzy z olejem z konopi 12% Palacio 50ml
24,90 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Olej konopny z nasion konopi BIO 250 ml

  • nowość
Dostępność: wycofany z oferty
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Olej konopny zimnotłoczony i oczyszczony 250ml BIO z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Olej konopny jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Eksponuje typowo orzechowy smak z przyjemnym delikatnym posmakiem. Jest słynny z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas omega-3, omega-6 i omega-9, jak również gamma-linolenowego, obecnych w kompozycji unikalnej dla oleju konopnego pośród wszystkich olejów najlepszych dla ludzkiego odżywiania. Nie zawiera cholesterolu i wspomaga zarówno metabolizm komórek jak i systemu odpornościowego. Jest niezbędną częścią zdrowej pełnowartościowej diety.

Ze względu na swoją strukturę nie nadaje się do smażenia.

Właściwości oleju konopnego z nasion:

  • przeciwzapalne - stosowany zewnętrznie i wewnętrznie
  • wspomaga trawienie i metabolizm
  • podnosi odporność organizmu
  • regeneruje uszkodzone komórki i tkanki
  • przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
  • reguluje cholesterol
  • zapobiega chorobom cywilizacyjnym - udary, zawały i nowotwory
  • pielęgnacyjne jako kosmetyk na skórę, paznokcie i włosy

Dlaczego olej konopny jest tak wyjątkowy?

Olej z konopi to skarbnica witaminy K, niezbędnej do syntezy ważnych białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Zawiera także witaminy z grupy Bpotrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz witaminy A i E o właściwościach przeciwutleniających - odpowiedzialne za dobry wzrok, zdrową skórę i odporność.

Olej konopny jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6(75% jego składu). Dzięki tak wysokiemu wskaźnikowi plasuje się w ścisłej czołówce olejów roślinnych. Najlepiej znany z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak również gamma-linolenowego. Kwasy tłuszczowe to pożądany składnik w codziennym menu, dzięki swojemu działaniu. Niestety nasz organizm sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich optymalną ilość w codziennej diecie. Olej z nasion konopii zapewnia wielonienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT) w idealnych proporcjach dla ludzkiego organizmu.

Olej konopny – bogate źródło kwasów tłuszczowych.

Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

Jeżeli w naszej codziennej diecie brakuje kwasów tłuszczowych nasze paznokcie stają się kruche i łamliwe, włosy matowe, występują także problemy ze skórą i łupieżem. Większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych.

Dla kogo olej konopny?

Dla wszystkich! Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie. Szczególnie polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę lub anemię. Nasiona konopne, z których powstaje olej konopny są bogate w fitynę dzięki czemu znajdują zastosowanie w terapii histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości. W medycynie owoc konopi znalazł zastosowanie również jako środek przeciwbólowy, nasenny oraz moczopędny. 

Jak używać?

Olej konopny jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Ma lekko orzechowy, charakterystyczny delikatny posmak i zapach. Przygotowując pyszne i zdrowe potrawy możesz go używać do wszystkiego, za wyjątkiem smażenia, ponieważ ze względu na swoją strukturę nie nadaje się do tego. Olej z konopii smakuje najlepiej jako dodatek do tradycyjnych polskich potraw. Nie jest on nowością w polskiej kuchni, gdyż konopie od zawsze były uprawiane w Polsce. W kuchni najczęściej stosuje się go do chleba, ziemniaków, kiszonej kapusty, a także sałatek.

Kosmetyka

Nierafinowany olej z konopii uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion "Cannabis sativa". Surowiec do tłoczenia jest pozyskiwany jedynie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. Zielony kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Olej z konopi jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 3:1 - kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3.
EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.

Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.

Olej z konopi, dzięki wysokiej zawartości EFA, wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu. Skład chemiczny oleju z konopi jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej - łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Olej ten jest łatwo absorbowany przez skórę, charakteryzuje się dobrą rozsmarowywalnością i brakiem nadmiernej tłustości po aplikacji. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających, takich jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne. Olej z konopi, dzięki bogatej zawartości aminokwasów, wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy (efekt filmogeniczności i substantywności). Zastosowany odżywkach sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl