Coraz częściej mówi się o pozytywnych właściwościach produktów z konopi. Jednym z tematów dyskusji jest pytanie, jak wykorzystać olej z CBD w gotowaniu. CBD to kannabinoid rozpuszczalny w tłuszczach – takie połączenie sprawia, że może być z powodzeniem stosowany w kuchni. Wprowadzenie oleju konopnego do swojej diety może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. To także świetny pomysł na urozmaicenie walorów smakowych dobrze znanych potraw. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystać olej CBD do gotowania, to jesteś w dobrym miejscu!
Co kryje w sobie olej konopny?
Olej konopny to bardzo zdrowy tłuszcz, który w składzie posiada składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziesz tu m.in.:
- wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, omega-6 i omega-9 – wspomagają one pracę serca, nerek i wątroby, szybsze gojenie się ran, zapobiegają też miażdżycy i obniżają cholesterol,
- cenne witaminy i minerały – głównie witaminę A i E (które wpływają na poprawę skóry czy wzroku) oraz minerały: magnez i cynk.
Warto pamiętać, że olej CBD wytwarzany jest z konopi siewnych i nie ma właściwości narkotycznych. Ma natomiast działanie relaksujące i uspokajające, co sprawia, że coraz częściej stosowany jest jako suplement diety i wsparcie przy różnego rodzaju bólach, chorobach czy schorzeniach. Wybierając olej CBD, który sprawdzi się w gotowaniu, należy przede wszystkim postawić na produkty wysokiej jakości od sprawdzonych producentów.
Gotowanie z olejem CBD
Podczas gotowania coraz chętniej używa się olejów i oliw roślinnych, które są zdrowszą alternatywą dla tłuszczy zwierzęcych. Olej konopny, podobnie jak oliwa, jest produktem tłoczonym na zimno. Warto o tym pamiętać przygotowując posiłki z dodatkiem CBD, ponieważ olej nie może być bezpośrednio podgrzewany. Pod wpływem wysokiej temperatury straci on bowiem cenne właściwości zdrowotne. Taki olej szybko się przypali, dlatego nie zaleca się używania go do smażenia. Bez problemu jednak możesz dodać go do wcześniej podgrzanych potraw, sałatek czy napojów, a nawet do kawy i herbaty.
Smak oleju CBD jest często określany jako ziemisty i niezbyt przyjemny, jednak odpowiednio połączony z jedzeniem jest praktycznie niewyczuwalny. Wykorzystanie oleju CBD do gotowania to naturalny sposób na włączenie tej substancji do swojego rytmu dnia. Wystarczy dodać go do codziennych posiłków i nie trzeba już pamiętać o codziennej suplementacji o ustalonej godzinie.
Wykorzystanie oleju CBD w kuchni
Na początku przygody z suplementacją produktów konopnych, wiele osób zadaje sobie pytanie, jak i do czego wykorzystać olej CBD w gotowaniu? Odpowiedź jest bardzo prosta: do wszystkiego! Z powodzeniem możesz dodać kilka kropel do swoich codziennych posiłków, dzięki czemu w łatwy i wygodny sposób zadbasz o suplementację. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie oleju CBD w kuchni:
- dressing do sałatki – zamiast oliwy, użyj oleju CBD i dodaj swoje ulubione składniki, np. sok z cytryny czy musztardę,
- smoothie – to świetny pomysł dla zabieganych: wystarczy dołożyć łyżkę oleju do świeżych lub mrożonych owoców i można cieszyć się aksamitną konsystencją i zdrowotnymi właściwościami napoju,
- dodatek do zupy – skraplając miskę zupy olejem CBD, możesz nie tylko ją udekorować, ale też podkręcić jej smak,
- pesto – olej CBD to idealna baza do włoskiego pesto, które możesz wykorzystać do dań z makaronem lub jako dodatek na kanapkę.
Aby wyciągnąć maksymalnie wysoką jakość kannabinoidów z oleju CBD, dobrze jest skraplać potrawy tuż przed ich podaniem. Gwarantuje to właściwe działanie olejku, a także ułatwia dawkowanie. Wybierając olej CBD do gotowania, zwróć uwagę na to, aby produkt był nierafinowany i nieoczyszczony. Taki produkt zapewnia najwięcej właściwości, da Ci także pewność co do wysokiej jakości oleju.
Podsumowanie
Olej CBD to suplement diety, który cieszy się coraz większą popularnością. Wraz ze wzrostem zainteresowania, powstaje wiele pomysłów na to, jak wykorzystać olej z CBD np. w gotowaniu. Olej konopny to z pewnością coś, co warto mieć w swojej kuchni, nie tylko w celu wzbogacenia smaku potraw. To także doskonały sposób na poprawę samopoczucia oraz wzmocnienie odporności i regulację apetytu. Stosując olej CBD w gotowaniu, dostarczysz organizmowi dobroczynne składniki w smaczny i przystępny sposób.