Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Produkty z konopi to nie tylko susze, kosmetyki czy olejki. To również szeroka gama artykułów spożywczych, często o zaskakującym smaku. Stanowią one dodatek do menu, który docenią wszyscy smakosze. Wśród nich należy wymienić makaron konopny. Unikatowy smak przy zachowaniu tradycyjnej formy sprawia, że można go dopasować zarówno do dań kuchni włoskiej i polskiej, jak i z innych zakątków świata.
Czym charakteryzuje się makaron konopny?
W przeciwieństwie do wielu innych, podobnych produktów (np. z ciecierzycy czy grochu), makaron konopny powstaje zazwyczaj z mieszanki mąki z pszenicy (zazwyczaj durum) i z ziaren konopi. Proporcje mogą się różnić, ale zazwyczaj ta druga stanowi jedynie pewną domieszkę, zapewniającą inne niż dotychczas doznania smakowe oraz barwę charakterystyczną dla wyrobów z tej rośliny.
Wiele makaronów konopnych wytwarza się z plonów uzyskanych w toku ekologicznych upraw. Dzięki temu nie zawierają one takich chemikaliów jak pestycydy czy sztuczne nawozy. Nierzadko są to też artykuły odpowiednie dla wegan, co stanowi atut dla osób unikających składników odzwierzęcych w swoim menu. Wynika to z faktu, że do ich produkcji wykorzystuje się najczęściej tylko 3 składniki – wyżej wymienione mąki i wodę.
Jak właściwie powstaje taki wyrób? Najpierw same nasiona muszą zostać odpowiednio oczyszczone i osuszone. Wtedy mieli się je na mąkę, którą – jak wspomnieliśmy wyżej – miesza się z pszenną. Dzięki takiej mieszance struktura końcowego produktu staje się mocniejsza i można uformować z niego świderki czy nitki spaghetti. Gdy już składniki zostaną ze sobą wymieszane, a odpowiedni kształt nadany – makaron jest gotowany. W momencie, kiedy osiągnie pożądane właściwości, odcedza się go i osusza, a następnie pakuje.
Jak smakuje makaron konopny?
W porównaniu z pszenicznymi odpowiednikami makaron konopny smakuje bardziej orzechowo, co jest charakterystyczne dla wyrobów z tej rośliny. Oprócz tego jednak – podobnie jak produkty ze zwykłej mąki – może być ugotowany zarówno al dente, jak i na miękko. Dzięki niemu nawet dobrze znane Ci potrawy zyskają odmienny charakter.
Jak można przyrządzić makaron konopny?
Możesz go wykorzystać do przygotowania klusek z serem – na słono i na słodko. Choć makarony kojarzą się głównie z Włochami, to ich konopne odpowiedniki pasują do dań z całego świata. Tym samym zrobi się z nich spaghetti z nitkami, które zaskoczą aromatem i smakiem, jak i najróżniejsze zapiekanki warzywne. Sprawdzą się również jako dodatek do zup. Pomidorowa ze świderkami, nadającymi jej orzechowy posmak? Na pewno jeszcze nie jadłeś tej klasycznej, polskiej zupy w takiej odsłonie prawda? Możesz być pewien, że to będzie jej zupełnie nowe oblicze. Pomysłów na wykorzystanie makaronu konopnego nie brakuje, a gotujący jest ograniczony wyłącznie przez swoją wyobraźnię.
W jakich formach dostępny jest makaron konopny?
Artykuły te zazwyczaj dostępne są w wersji fusilli, czyli tzw. świderków, ale nie tylko. W sprzedaży można znaleźć również popularne rurki, nitki, kolanka, a nawet spaghetti. Stale poszerzamy naszą ofertę, aby zapewnić klientom jak największy wybór makaronów konopnych, a także innych wyrobów z tej rośliny.
Makaron konopny – dla kogo?
Produkty te są idealne dla wszystkich smakoszy, ale niektórzy sięgną po nie chętniej niż inni. Jak wspomnieliśmy wyżej – mogą go bez obaw jeść także weganie i wegetarianie, głównie dlatego, że nie mają żadnych dodatków odzwierzęcych (w tym jaj). Trzeba jednak pamiętać, że wyrób ten ma specyficzny smak, zupełnie inny niż typowe produkty mączne, jakie dostępne są w sklepach. Warto jednak dać mu szansę i przekonać się samemu, czy to artykuł odpowiedni do gotowanych przez Ciebie dań.
Makaron konopny – dodatek do różnych potraw!
Proponowany produkt można dodać do najróżniejszych potraw. Nadaje się do zapiekanek, sałatek i mnóstwa innych dań. Makaron konopny ze swoim orzechowym posmakiem sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych artykułów zbożowych. Warto przy tym pamiętać, że z konopi siewnych powstają nie tylko świderki czy nitki spaghetti. W naszym sklepie dostaniesz również inne wyroby z tej rośliny. Znajdziesz wśród nich m.in. mąkę, z której sam przyrządzisz różne wypieki i – być może – własne kluski, a także słodycze i napoje. Chcesz dowiedzieć się o nich więcej? Zachęcamy do kontaktu!