Nasiona konopi w kuchni!

Nasiona konopi w kuchni!

Nasiona konopi do jedzenia? Tak! Ku zaskoczeniu wielu osób zawierają wiele cennych składników odżywczych i mogą być bezpiecznie spożywane przez człowieka. Konopie siewne, choć znane od bardzo dawna, dopiero w ostatnich latach zaczęły cieszyć się rosnącym zainteresowaniem. Okazuje się, że dzięki swoim właściwościom znajdują zastosowanie w coraz to bardziej zaskakujących gałęziach przemysłu czy branżach. Można wykorzystać je także w kuchni jako pożywny i smaczny składnik wielu potraw. Zobacz, do czego możesz dodać ziarna konopi oraz jakie mają właściwości. 

Konopie w polskiej kuchni

Okazuje się, że nasiona konopi były znane i wykorzystywane w polskiej kuchni od bardzo dawna. Historyczne wzmianki na ten temat pochodzą już z XVII wieku. Nasi przodkowie oprócz ich właściwości leczniczych i przeciwzapalnych, doceniali także walory smakowe. Dlatego też nasiona konopi dodawali do jedzenia i tworzyli na ich bazie ciekawe przepisy kulinarne. Były wykorzystywane np. jako ziarna do chleba, czy uzupełnienie farszu do pierogów. Ponadto na bazie konopi gotowano zupy, jak np. śląska Siemieniotka, a także dodawano je do dań mięsnych. Kulinarna kreatywność naszych przodków była naprawdę duża. Z łatwością wplatali nasiona konopi do codziennych potraw.

Właściwości konopi

Właściwości konopi wspomagające pracę organizmu czy walkę z chorobami są obecnie dobrze znane. Dlaczego jednak nasiona konopi są tak dobre do jedzenia? Zawierają one bowiem szereg składników odżywczych oraz minerałów. Są źródłem:

  • białka roślinnego,
  • kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 oraz Omega 9 w idealnej proporcji,
  • witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B,
  • mikroelementów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, czy cynk.

Jak więc widzisz, konopie siewne zawierają w sobie prawdziwą bombę składników odżywczych i mineralnych. Ziarna te warto wpleść do codziennej diety, traktując je jako suplementację brakujących wartości. Z pewnością pomogą one uzupełnić niedobory, a także pozytywnie wpłyną na ogólną pracę organizmu.

Do czego wykorzystać ziarno konopi?

Jeśli chcemy wprowadzić nasiona konopi do naszej diety, potrzebujemy przepisów lub sprawdzonych wskazówek. Pierwszym sposobem na nasiona konopi do jedzenia jest wykorzystanie ich do ciasta na chleb, smażone placuszki, czy naleśniki. Wszędzie tam, gdzie dodaje się inne ziarna takie jak np. pestki dyni czy słonecznik, sprawdzą się także ziarna konopi. Ponadto świetnie nadają się do śniadań, czyli do owsianek, musli lub jogurtów. Nasiona można z powodzeniem użyć do farszów, sosów, ryżu z warzywami, sałatek czy posypywania mięs. Będą także świetną przekąską między posiłkami – można je chrupać do woli. Pomysłów na nasiona konopi do jedzenia jest naprawdę wiele. Wystarczy wymieszać je z innymi ziarnami lub potraktować jako zamiennik w tradycyjnych daniach, a na pewno będą dobrze smakować.

Podsumowanie

Ziarna konopi mają więc wiele właściwości przydatnych dla organizmu. Ich spożywanie pomoże uzupełnić brakujące składniki odżywcze i mineralne. Dlatego też warto pomyśleć o wprowadzeniu ich na stałe do codziennej diety. Nasz konopny market oferuje duży wybór produktów najwyższej jakości, które świetnie sprawdzą się w kuchni. Nie czekaj i już teraz wprowadź produkty konopne do swojej diety, a z pewnością zauważysz różnicę w pracy organizmu oraz samopoczuciu.

Kategorie blog
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl