Producenci
Ceneo opinie

» przeczytaj wszystkie opinie
Bestsellery
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Konopie

 

 

Konopie siewne (Cannabis sativa L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Konopie przemysłowe mają działanie uspokajające, kojące, rozluźniające, moczopędne, a także działają przeciwzapalnie. Możemy z niej zrobić różnego rodzaju herbaty, napary, nalewki, emulsje itp. Napar z konopi działa jak środek na wzmocnienie osłabionego organizmu po chorobie, anemii oraz jako środek uspokajający na zaburzenie nerwowe, padaczkę, nerwice, histerie oraz jako środek nasenny.

W kwiatostanach konopi znajdują się substancje (CBD), które mają działanie znieczulające na organizm. Mogą być one aplikowane człowiekowi w formie infuzji, a także nalewki, która jest doskonała na różnego rodzaju dolegliwości przewodu pokarmowego, takie jak na przykład wrzody żołądka. Nalewka działa także w chorobach wątroby, żółtaczce, jakoś środek moczopędny w różnego rodzaju obrzękach, bolesnym oddawaniu moczu przy zapaleniu pęcherza i górnych dróg moczowych. Gdy ma miejsce zatrzymanie moczu u dzieci, stosuje się wtedy ekstrakt roślinny, a także emulsje z nasion.

Emulsja z nasion (także zdrowych i legalnych – przyp. red.) jest także przydatna do picia dla matek karmiący, w celu zwiększenia laktacji. Dodatkowo z emulsji można przygotować lewatywę, która jest użyteczna w leczeniu chorób gruczołu krokowego oraz hemoroidów. Umyte, a następnie prażone z solą nasiona zalecane są do walki z impotencją, wzmacniają one funkcje gonad (1 łyżka, 3 razy dziennie po posiłkach). Przy ukąszeniu węża lub ugryzieniu przez zwierzę chore na wściekliznę, na ranę można zastosować rozgniecione nasiona konopi. Nasiona w postaci okładów lub wywaru mogą stanowić podstawę maści, którą możemy stosować w leczeniu chorób stawów, dny moczanowej, reumatyzmu, stłuczeń oraz przy chorobach nowotworowych skóry i czyrakach. Z tłoczonych pod ciśnieniem na zimno nasion uzyskuje się olej, który może być używany w celach spożywczych i jako składnik do maści. Olejem możemy także smarować bolące stawy, owijając je bandażem po posmarowaniu. Olej działa leczniczo także na rany, oparzenia, stłuczenia, złamania, różę, zapalenie sutka oraz różnego rodzaju skazy. Ponadto przyjmowany doustnie pomaga w walce z krzywicą, która najczęściej jest spowodowana niedoborem witaminy D.

Aktywne składniki konopi przemysłowych pobudzają nasz układ endokannabinoidowy — system organizmu biorący udział w wielu fizjologicznych procesach, m.in. regulacji gospodarki energetycznej organizmu, regulacji powiązań neurohormonalnych, neuroimmunologicznych, aktywności motorycznej, nastroju, motywacji, głodu i sytości, zużytkowania energii oraz kontroli metabolizmu lipidów i węglowodanów. Działanie wywiera przez wpływ ośrodkowy na podwzgórzowe i mezolimbiczne neurony regulujące łaknienie, a także obwodowy wpływając na czynność adipocytów, hepatocytów i endokrynnej części trzustki. Konopia zawiera masę kannabinoidów, terpeny i flawonoidy. Wszystkie te związki mają różne właściwości biologiczne. Główne kannabinoidy to m. in. CBD /kannabidiol/ - wykazuje działanie przeciwlękowe, przeciwbólowe, przeciwpsychotyczne, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz efekt przeciwskurczowy; CBN /kannabinol/ - działanie uspokajające, efekt antybiotyku; CBC /kanabichromen/ - ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne, przeciwgrzybiczne; Δ-8-THC /Δ-8-tetrahydrokannabinol/ (delta-8-THC) - ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, efekt przeciwwymiotny; THCV /tetrahydrocannabivarin/ - ma działanie przeciwbólowe.

Olej z konopi przemysłowych

Składniki: nasiona konopi siewnych.

Sposób przygotowania i podania – olej uzyskuje się przez formowanie na zimno nasion, gotowy olej dodaje się do pożywienia.

Charakterystyka: roślinny olej konopny ma ciemnozieloną barwę i gęstą konsystencję. Zawiera: 5,8-9,9% kwasu palmitynowego, 1,7-5,6% kwasu stearynowego, 6-16% kwasu oleinowego, 15-28% kwasu linolowego. 

Do połowy XIX wieku olej konopny odgrywał w diecie wschodnich Słowian tę samą rolę, co teraz np. nasiona słonecznika. Zawiera 80% niezbędnych kwasów tłuszczowych. Zawiera niezbędne dla organizmu człowieka przeciwutleniacze, białko, karoten, fitosterole, fosfolipidy, wapno, potas, magnez, siarkę, żelazo, cynk, fosfor, 20 aminokwasów (w tym 9 niezbędnych), witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E.

Ma bardzo silne działanie ochronne, odżywcze, regenerujące, antybakteryjne, lecznicze. Jest on stosowany doustnie w profilaktyce różnych nowotworów, chorób oczu (retinopatia, zwyrodnienie plamki żółtej), leczeniu chorób przyzębia, chorób skóry (łuszczycy, egzemy), chorób układu żołądkowo-jelitowego, cukrzycy.

Konopie lekiem dla zwierząt

Konopie przemysłowe nie tylko służą do leczenia ludzi, ale mogą i również wpływać na zdrowie zwierząt. Konopie są skutecznym środkiem leczniczym dla bydła. Wypędzanie robaków z bydła odbywało się przy pomocy świeżych konopi lub odwaru konopnego. Na Białorusi zwierzę domowe, ukąszone przez żmiję, uwiązywano wśród dojrzewających konopi w ten sposób, żeby ich ostrym zapachem wiatr owiewał zwierzę. Kot otruty muchomorami, przeznaczonymi dla much, bywał trzymany wśród konopi dopóki nie odzyskał przytomności. Także, aby owce nie chorowały na motylicę mieszało się siemię konopne z czosnkiem i po roztarciu i rozcieńczeniu wodą dawano do picia. Dobrym środkiem na końskie puchliny było siemię konopne, ugotowane z piwem. W zamierzchłych czasach a terenach Polski i całych Niemczech wierzono, że kury, karmione konopiami w wigilię Bożego Narodzenia, niosą jaja przez rok cały (Sara Benetowa, 1936).

Konopie są znane w tej dziedzinie od blisko 5000 lat! Chiński cesarz Shen Nung spisał i rozpowszechnił wiedzę na temat medycznych zastosowań konopi już około 2700 roku przed naszą erą. 

Istnieją teorie twierdzące, że epidemia "czarnej śmierci" w XIV wieku nie dotknęła Polski właśnie z powodu konopi. Konopie siewne były wówczas szeroko rozpowszechnione, zwłaszcza wśród biedoty, gdyż były zwyczajnie najtańszym i najbardziej przystępnym środkiem spożywczym. 

W latach 1850-1937 około 80% medykamentów dostępnych na rynku amerykańskim produkowane było z konopi, był to najbardziej popularny lek. Już wtedy zapisywany był na ponad 100 różnych chorób i dolegliwości. Od 1937 roku konopie zostały zdelegalizowane prawie na całym świecie, zgodnie z narzuconą polityką USA. Zastosowano dezinformację i propagandę demonizacji konopi z uwagi na efekty psychoaktywne, jednocześnie odsuwając aspekty medyczne w cień. Korporacje farmaceutyczne nie zniosłyby konkurencji ze strony rośliny, której nie można opatentować, dlatego konopie zostały zupełnie zakazane.

XXI wiek przynosi przełom w badaniach nad konopiami. Naukowcy odkryli bowiem, iż każde stworzenie posiadające układ nerwowy posiada także receptory kannabinoidowe CB1 oraz CB2, które wpływają na pracę całego organizmu poprzez układ endokannabinoidowy. System endokannabinoidowy przystosowany jest do korzystania z substancji zwanych kannabinoidami, które naturalnie występują najczęściej w konopiach. Niektóre z nich to CBD, THC, CBN, CBC i CBG, spośród nich jedynie THC w dawce powyżej 0,2% jest nielegalne. Najważniejszy kannabinoid to CBD ponieważ najsilniej oddziaływuje na receptory kannabinoidowe, występuje głównie w konopiach przemysłowych dlatego też jest całkowicie legalny.

 

KOSMETYKI

Główny składnik większości kosmetyków na rynku to olej mineralny ropopochodny(produkt uboczny przy wytwarzaniu paliw), znajduje się on we wszystkich produktach od oliwki dla dzieci do kremów do twarzy. Jednak jest zdrowa alternatywa, która właściwie odżywia naszą skórę - olej konopny.

Olej z konopi jest uznany za wysoko odżywczy i niezbędny do rozwoju nowych komórek i spowolnienia procesu starzenia. Konopia posiada wyśmienite właściwości gojące i nawilżające, znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń skóry i nadaje się dla ludzi cierpiących z powodu trądziku i łuszczycy. Dowiedziono klinicznie, że konopia ma biochemiczne i terapeutyczne właściwości gdy jest stosowana na skórę. Olej konopny można znaleźć w szamponach, mydłach, odżywkach, żelach do kąpieli, balsamach, szminkach i wielu innych.

ŻYWNOŚĆ

Konopie to nowoczesny i zdrowy dodatek do praktycznie każdego rodzaju jedzenia, pieczywa i makaronów. Konopie jadalne zapewniają adekwatne odżywianie gdyż zawierają wysokiej jakości składniki.

Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:

• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9)

• łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion 

• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała

• 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności 

• większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)

• błonnik pokarmowy 

• witaminy z grupy B oraz witaminę E

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?:

  • regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie

  • polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego

  • „wypłukuje” cholesterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy

  • zwiększa odporność organizmu

  • pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne

  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów

  • oraz wiele innych, nie posiada efektów ubocznych

     

Konopie wspomagają zdrowy metabolizm komórek swoimi witalnymi składnikami i wzmacniają system odpornościowy. Przez to konopie powinny być włączone do codziennej diety dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka. Samowystarczalność żywności konopnej nie może być przyćmiona ani odżywczo ani fizjologicznie przez żadną inną żywność.

Zapewnia ludzkiemu ciału wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu komórek ludzkich przy życiu, a także wpływa na zawartość istotnych hormonów i zrównoważonej ilości lipidów we krwi.

Kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem naszej diety i musimy je spożywać gdyż ludzkie ciało nie wytwarza ich samoistnie. Konopia jest najlepszym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, nie tylko dlatego, że posiada najwyższą ich ilość w jakimkolwiek oleju (ok.80%), ale także dlatego, że proporcja kwasów tłuszczowych jest uważana za optymalną dla ludzkiego zdrowia. Obniżają ciśnienie krwi, podnoszą wydolność organów pokarmowych, regulują temperaturę ciała, regulują wydzielanie hormonów, a także „płuczą” cholesterol z tętnic. Ich brak prowadzi do zmian strukturalnych w komórkach, które mogą skutkować kruchymi i matowymi włosami, problemami z paznokciami, łupieżem, alergiami i zapaleniem skóry. Faktycznie większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych.

Z biologicznego punktu widzenia jakość białka konopi jest najwyższej jakości i można je porównać do białek jajka czy mięsa, zajmuje 2 miejsce w świecie roślin zaraz po soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Jest wolne od cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów zapewnia organizmowi witalne składniki odżywcze, które gwarantują stabilny metabolizm komórek, w taki sam sposób w jaki gwarantują to ważne witaminy.

Żywność konopna jest idealnym wysoko białkowym jedzeniem, białko konopne to dar świata warzyw. Nigdzie indziej w naturze nie występuje bardziej kompletne źródło białka. W dodatku nasiona konopi ustępują tylko soi pod względem całkowitej zawartości białka. Jednak białko konopne w przeciwieństwie do soi nie zawiera inhibitorów tryspin ani oligosacharydów, które blokują wchłanianie i powodują wzdęcia.

Jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają paliwo i błonnik pokarmowy dla sprawnego trawienia. Wszystkie z tych cennych właściwości są wykorzystywane bezpośrednio jako substancje pomocnicze w metabolizmie organizmu.

Jadalne konopie zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych.

Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele chorób nękających dzisiejszy świat.

 

DAWKOWANIE CBD


Mayo Clinic sugeruje dawki na podstawie badań naukowych, publikacji lub opinii ekspertów.

Dawkowanie kannabinoidów i czas trwania leczenia, w dużej mierze zależy od choroby.

Ile oleju CBD powinienem przyjąć?

Aby zwiększyć apetyt u chorych na raka: 2,5mg THC doustnie z lub bez 1mg CBD przez 6 tygodni.

W leczeniu przewlekłego bólu: 2,5-20mg CBD doustnie, średnio przez 25 dni.

W leczeniu padaczki: 200-300mg CBD doustnie, codziennie przez okres do 4,5 miesiąca.

W leczeniu zaburzeń ruchowych związanych z chorobą Huntingtona: 10mg CBD na kilogram masy ciała, doustnie i codziennie przez sześć tygodni.

Aby leczyć objawy stwardnienia rozsianego: Ekstrakty z konopi indyjskich zawierające 2,5-120 miligramów mieszanki THC i CBD codziennie, doustnie przez 2-15 tygodni. Spray doustny może zawierać 2,7mg THC i 2,5mg CBD, i należy go przyjmować w dawce 2,5-120mg do ośmiu tygodni. Pacjenci przeważnie stosują spray osiem razy, co trzy godziny, nie przekraczając jednak 48 użyć aerozolu w okresie 24 godzin.

W leczeniu schizofrenii: 40-1,280mg CBD doustnie na dobę, przez okres do czterech tygodni.

W leczeniu jaskry: pojedyncza dawka 20-40mg CBD pod język. Dawki większe niż 40mg mogą spowodować wzrost ciśnienia w gałce ocznej.

Według CannLabs - firmy badającej produkty z konopi indyjskich, nie ma dawki śmiertelnej CBD.

Konsumenci powinni jednak uważnie przeczytać ulotkę, aby zapewnić odpowiednią ilość CBD i porozmawiać z lekarzem w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości.

Źródło: medycznamarihuana.com

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl