Masło z konopi to jedna z wielu jadalnych form suszu, które można wykonać samodzielnie w domu. Zastanawiasz się, jak zrobić masło z konopi? Jadalne produkty z konopi mają szereg zalet, które powodują, że jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej inhalacji. Do takich korzyści można zaliczyć między innymi długotrwałe efekty – nawet do 10 godzin po zażyciu, uzyskiwane dzięki temu, że substancja przechodzi przez układ pokarmowy i dłużej przebywa w organizmie. W tym poradniku przedstawiamy krok po kroku, jak je przygotować oraz jakie możliwości otwiera takie zastosowanie.
Jak zrobić masło z suszu CBD?
Masło z CBD to pyszny sposób na konsumpcję konopi. Susz CBD to nie jedyny składnik, z którego można przygotować masło konopne. To świetny sposób na wykorzystanie resztek ze świeżej marihuany, w tym łodyg i liści. Jeśli jesteś pacjentem, możesz także przygotować masło z medycznej marihuany. Najtrudniejszą sprawą w produkcji własnego masła konopnego jest wymierzenie odpowiedniej dawki. Trzeba pamiętać, że każda roślina ma inną moc i nawet niewielkie zmiany proporcji mogą wzmocnić lub osłabić działanie substancji. Nie ma niestety gwarancji, że stosując takie masło w kuchni zachowasz moc, która będzie Ci odpowiadać. Wszystkie eksperymenty należy więc dawkować rozsądnie i stopniowo oraz obserwować reakcje organizmu.
1. Mielenie suszu
Jeśli chcesz zrobić masło konopne ze świeżych łodyg, liści czy pąków to warto rozkruszyć susz konopny, np. za pomocą młynka. Można także użyć ostrego noża i drobno posiekać składniki lub wspomóc się blenderem. Łodygi i liście najlepiej przed zmieleniem pociąć nożyczkami, aby łatwiej i szybciej przeszły przez młynek lub blender.
2. Dekarboksylacja suszu
Właściwy proces wyrobu masła z suszu należy zacząć od aktywacji kannabinoidów. Można to zrobić na kilka sposobów, wszystkie łączy jednak najważniejsza zasada – powolne podgrzewanie w niskiej temperaturze. Odpowiednia temperatura i czas są istotne, ponieważ pozwalają zachować jak najwięcej THC i innych kannabinoidów. Posiekany lub zblendowany susz umieść na tacy w piekarniku nagrzanym do około 120 stopni i podgrzewaj przez 30 - 40 minut. Im starsze i bardziej suche konopie tym mniej czasu potrzebują w piekarniku. Ten proces nazywany jest dekarboksylacją lub krócej: decarb. Nie powinno się go pomijać, gdyż wpływa on znacząco na ilość i moc końcowego produktu. Można też użyć gotowego suszu dekarboksylowanego.
3. Gotowanie suszu w maśle
Do przygotowania masła CBD warto użyć mocno solonego i tłustego produktu, najlepiej powyżej 82% tłuszczu. W garnku umieść masło i wodę w proporcji 1:1 – woda zapobiegnie przypaleniu się masła. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, dopóki masło nie będzie bliskie całkowitemu roztopieniu. Wtedy należy dodać przygotowaną wcześniej marihuanę. Tutaj również ważne jest powolne podnoszenie temperatury, dlatego trzeba uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Zostaw masło z suszem na wolnym ogniu na minimum 3 - 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
4. Odstawienie masła do ostygnięcia
Kiedy Twoja mieszanka lekko przestygnie, trzeba przejść do kolejnego kroku, jakim jest odcedzenie masła. Aby to zrobić przyda się jałowa gaza lub tetrowa pielucha. W precyzyjnym przeciśnięciu masła pomocny może okazać się lejek, który trzeba ustawić na słoiku. Pozostaw wszystko do swobodnego odcedzenia, a na końcu dociśnij mocno to, co pozostało na materiale. Tak przygotowane masło można odstawić do lodówki na parę godzin, aż do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możesz zacząć dodawać swój wyrób do gotowania i pieczenia przeróżnych potraw i deserów. Uważaj jednak na dawkowanie i nie przesadzaj z ilością, której używasz w codziennej diecie.
Przechowywanie suszu
Jeśli po wyjęciu z lodówki w naszym maśle z konopi będzie znajdowała się woda, to należy ją usunąć. Przechowywane w lodówce masło CBD będziemy mogli spożyć do 7 dni, natomiast w zamrażarce może leżeć nawet do 6 miesięcy. Warto pamiętać, że używanie sterylnych słoików czy misek może przedłużyć termin ważności masła konopnego.
Podsumowanie
Samodzielne przygotowanie masła konopnego nie jest tak skomplikowaną kwestią, jak mogłoby się wydawać. Wykorzystując susz CBD można swobodnie eksperymentować z proporcjami, czasem gotowania i dodatkami. Takie masło otwiera nowe możliwości konsumpcji i będzie nadawało interesującego smaku potrawom. Należy jedynie uważać na właściwe dawkowanie, szczególnie jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w suplementacji i nie znasz do końca reakcji swojego organizmu.
Nie tylko masło z suszu CBD jest jadalną formą przyjmowanie kannabinoidów. Nasiona konopi do jedzenia są ciekawym sposobem na urozmaicenie suplementacji tej substancji. Można je dodawać do owsianek, musli, a także używać w trakcie pieczenia chleba lub ciast. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o CBD to polecamy nasz poradnik: susz CBD działanie, gdzie znajdziesz skondensowaną porcję wiedzy.